Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBJAVA BIRAČIMA – IZBORI ZA NACIONALNE MANJINE

 

 

Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o raspisivanju izbora za članove vijeća nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave i Odluku o raspisivanju izbora za predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Izbori će se održati u nedjelju, 05. svibnja 2019.


Rješenje o određivanju biračkih mjesta

 

Opširnije…


 

Pozivaju se birači pripadnici nacionalnih manjina za koje će se provesti izbori za članove vijeća i za predstavnike nacionalnih manjina da izvrše pregled, dopunu i ispravak podataka upisanih u registar birača.

 

Birači mogu pregledati te zatražiti dopunu ili ispravak podataka upisanih u registar birača u službi za opću upravu ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji prema mjestu svog prebivališta i to svakim radnim danom u radno vrijeme ureda. Ispostave, adrese i kontakte možete pogledati ovdje.

 

Pozivaju se pripadnici nacionalnih manjina koji će do dana provedbe izbora navršiti 18 godina da se izjasne o svojoj nacionalnoj pripadnosti pred nadležnim uredom.

 

Detaljnije obavijesti bit će objavljene na mrežnim stranicama nadležnih ureda.

 

Rok za podnošenje zahtjeva za dopunu ili ispravak podataka u registru birača istječe u srijedu, 24. travnja 2019.

 

Na izvacima iz popisa birača koji će biti dostavljeni na biračka mjesta, nalazit će se samo birači pripadnici nacionalnih manjina koji imaju prebivalište u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima se provode izbori i važeće osobne iskaznice.

 

Birači pripadnici nacionalnih manjina za koje se prilikom dolaska na biračko mjesto utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan izbora svoje pravo glasovanja ostvariti s potvrdom za glasovanje koju izdaje nadležni ured prema mjestu prebivališta birača.

 

Skreće se pozornost biračima da se na dan izbora ne mogu izjašnjavati o svojoj nacionalnoj pripadnosti, osim ako se utvrdi da nisu upisani u registar birača.