Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

OBAVIJEST O PROVEDBI POSEBNIH MJERA ZAŠTITE OD POŽARA

 

Stožer civilne zaštite Općine Kravarsko u skladu s programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku dalo je važno priopćenje.

 

 

Stožer civilne zaštite Općine Kravarsko u skladu s programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku daje sljedeće priopćenje:

 

S dolaskom ljepšeg vremena, počinju poljoprivredni i drugi radovi na otvorenom, u koje spadaju spaljivanje korova, suhog raslinja, grana što je u posljednjih nekoliko godina i izazvalo požare većih razmjera.

 

Stožer civilne zaštite Općine Kravarsko podsjeća i upozorava da svako nekontrolirano loženje vatre na otvorenom prostoru može prouzrokovati požar. Prilikom spaljivanja često dolazi do požara velikih brzina koji oslobađaju veliku količinu topline uz visoku temperaturu te ugrožavaju imovinu i ljudske živote.

 

Također se upućuju građani na poštivanje Odluke o uvjetima i načinu spaljivanja poljoprivrednog i drugog gorivog otpada biljnog porijekla na otvorenom prostoru, te Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređenje i održavanje poljoprivrednih rudina te mjerama zaštite od požara na poljoprivrednom zemljištu.

 

Pozivaju se građani da prilikom spaljivanja korova obrate posebnu pozornost nadziranju vatre i rukovanju lako zapaljivim predmetima i tvarima.

 

Posebno se upozoravaju građani da su prilikom paljenja dužni poduzeti potrebne mjere opreza i to:

  • spaljivanja obavljati samo danju i za mirna vremena,
  • proje početka loženja vatre o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu
  • oko mjesta na kojem će ložiti vatru očistiti travu i drugi zapaljivi materijal,
  • osigurati vodu i druga pričuvna sredstva za gašenje,
  • ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

 

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijstiti vatrogasce na broj 193, policiju na broj 192 ili Županijski Centar 112 na broj 112.

 

Ako usljed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, isto je podložno visokim novčanim kaznama, pa i kaznenoj odgovornosti.

 

Stožer civilne zaštite Općine Kravarsko apelira na sve građane da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, da vatru ne ostavljaju bez nadzora, jer i mala nepažnja može imati velike posljedice.