Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

O općini

 

Općina Kravarsko smještena je u južnom dijelu Zagrebačke županije, na važnom cestovnom putu između Zagreba-Velike Gorice-Pokupskog-Gline. Prostire se na površini od 58,06 km2 i čini 1,89 % ukupne površine Zagrebačke županije (3.060,35 km2).

Po popisu iz 2011. godine općina Kravarsko je imala 1987 stanovnika raspoređenih u 10 naselja: Barbarići Kravarski, Čakanec, Donji Hruševec, Gladovec Kravarski, Gornji Hruševec, Kravarsko, Novo Brdo, Podvornica, Pustike i Žitkovčica.

Područje Općine Kravarsko nalazi se u središnjem dijelu Vukomeričkih gorica, (brežuljkastog krajolika zasađen vinogradima i voćnjacima) između Turopolja i Pokuplja. Prema prirodno-geografskoj regionalizaciji Hrvatske ovaj prostor pripada jugozapadnom dijelu Panonske megaregije. Područje Općine Kravarsko graniči sa Gradom Velika Gorica na sjeveru i Općinom Pokupsko na zapadu. Istočnim i južnim dijelom općine pruža se granica sa susjednom Sisačko-moslavačkom županijom. Središte općine je naselje Kravarsko sa 557 stanovnika. Naselje se nalazi na vrhu 240 m visokog brda koje dominira nad obližnjim dolinama potoka Pogledička i Curek. U središtu naselja nalazi se župna crkva Uzvišenja Svetog Križa. Crkva se prvi put spominje 1334. godine, a današnji sakralni objekt izgrađen je 1874. Zemljopisni prostor što ga u obliku nepravilna trokuta zatvaraju donji tokovi Save nizvodno od Podsuseda i donji tokovi Kupe nizvodno od Karlovca, do njenog ušća u sisačkom predgrađu, nizinskog je značenja, u čijim je granicama humlje i pobrđe Vukomeričkih gorica, koje se istim pravom naziva i Kravarskim goricama. Pruža se u smjeru sjeverozapad – jugoistok u duljini oko 30 kilometara, oko 20 kilometara udaljene od središta Zagreba. Prosječna nadmorska visina im je 200 metara, a dva najviša vrha su Žiridovka (255 m) i Kravarščica (243 m). Izvorište je manjih rijeka, od kojih treba spomenuti Kravaščicu koja skuplja vodene tokove u slivu Kupe i Bunu koja skuplja one u slivu Odre.

Općina Kravarsko obavlja poslove lokalnog značaja kojima se indirektno ostvaruju potrebe građana, a koji Ustavom ili zakonom nisu dodijeljeni državnim tijelima.