Nije moguće inicirati mail funkciju. Pečenje rakije

Galerija

imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage

Pečenje rakije

 

Pečenje rakije uz poštivanje propisa

Pecenje rakije

Poštovene koleg/ice/e,

Susrećući se zadnjih dana sa strankama koje su nedovoljno informirane za problematiku pečenja rakije uz poštivanje svih propisa, jučer sam osobno posjetio Carinarnicu u Požegi i ondje dobio jasno tumačenje propisa vezanih uz pečenje rakije. Da svi Vi ne morate lutati, ovdje, na jednom mjestu, pružam Vam kronologiju te način postupanja.

 

Detaljnije


 

 

 

Obrasci i upute:

 

1. Upute za malog proizvođača jakog alkoholnog pića

2. Godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini JAP

3. Prijava za upis u registar trošarinskih obveznika

4. Izjava

5. Primjer nove uplatnice

1) Zakon te propisi vezani uz pečenje rakije su na snazi već od 01.01.2010.

2) Svi koji najkasnije do 30.06.2010. nisu prijavili zalihe proizvedene do 31.12.2009. su već u prekršaju.

3) proizvođači jakih alkoholnih pića (MP-JAP) prilikom registracije ispunjavaju samo IZJAVU i PUR-obrazac, a jednom godišnje (to je u siječnju 2014, točnije do 20. 01.) ispunjavaju i šalju Godišnje izvješće malih proizvođača jakih alkoholnih pića (GI-MP-JAP) i plaćaju paušal na kotao (100 kn za kotao do 100 litara, a za veći 200 kn). Taj paušal se plaća svake godine, bez obzira da li se rakija peče ili ne. Ukoliko je MP već registriran, prije pečenja šalje samo PUR obrazac

4) Svi obrazci popunjavaju se i potpisani šalju u tri primjerka poštom na nadležnu Carinsku upravu.

5) Svaki MP-JAP smije godišnje ispeći ukupno 20 litara a.a. (apsolutnog alkohola) bez plaćanja trošarine. Uvjetno rečeno to je 100%-tni alkohol koji u stvarnosti ne postoji. Postoji 96%-tni. Alkohol koji MP proizvede npr. 42 litre sa 16 gradi, preračunava se u apsolutni alkohol (a.a.). Najprije treba grade pretvoriti u % alkohola. Npr. 16 x koeficijent 2,5 =40. Tada se količina od 42 litre pomnoži sa jačinom 40% alkohola te podijeli sa 100. Tako se dobije količina a.a (apsulutnog alkohola) kojeg je mali proizvođač proizveo. Npr. 42x40=1.680. 1680:100 =16,8. Znači u ovom primjeru je mali proizvođač (MP) proizveo (preračunato) samo 16,8 litara apsolutnog alkohola.

6) Budući da MP svake godine smije proizvesti do 20 litara apsolutnog alkohola (100%-tnog) bez plaćanje trošarine, za ovu proizvodnju MP plaća samo paušal na kotao. I to tek u siječnju slijedeće godine. Trošarinu ne plaća.

7) Drugi primjer: MP je proizveo 60 litara rakije sa 18 gradi. To preračunavamo u apsolutni alkohol: 60 x (18x2,5) i umnožak dijelimo sa 100. Npr. 60 x 45% =2700. 2700:100 =27. MP je u ovom slučaju proizveo (preračunato) 27 litara apsolutnog alkohola (100 %-tnog). Budući da za prvih 20 litara a.a. ne plaća trošarinu, trošarinu plaća samo za razliku. (27-20 =7). Trošarina se plaća samo za 7 litara a.a. Po jednoj litri a.a. trošarina je 53 kune. To znači da u ovom slučaju MP u siječnju slijedeće godine ( u ovom slučaju to je 2014-ta) podnosi GI-MP-JAP i plaća dodatno ( osim paušalnog iznosa, koji je  zavisno pod veličine kotla, 100 ili 200 kn,) još i trošarinu na  7 litara a.a. x 53 , tj. dodatne 371 kn trošarine.

8) Mali proizvođač ne smije nikako proizvesti više od 1000 litara rakije. Ukoliko bi to proizveo, automatski spada u drugačiju kategoriju oporezivanja. Za ovakav slučaj molimo da se isti obrati u nadležnu Carinsku upravu kojoj pripada.

9) Popunjene obrazce, i to IZJAVU te PUR –obrazac, mali proizvđač (MP) popunjava u tri primjerka, POTPISUJE ih i poštom šalje na Carinsku upravu kojoj pripada (8 dana prije nego je počeo peći rakiju, a to je sada vrlo aktualno). Sve do 20. siječnja sljedeće godine ima vremena ispuniti GI-MP-JAP te ga poslati na istu Carinsku upravu.

10) Na PUR-obrazcu mali proizvođač (MP) popunjava samo točke 1, 2,3,4,7 i 8., a točke 5. i 6. ne popunjava.

11) Mali priozvođači  JAP, koji pripadaju CARINARNICI ZAGREB, područnom carinskom uredu ZAGREB I i II (adresa je na slijedećoj stranici), tražene obrasce šalju na adrese navedene na kraju ove upute.

 

 

Zaključno:

Prilikom registracije MP ispunjavaju SAMO Izjavu i PUR obrazac, a jednom godišnje šalju ( U SIJEČNJU) obrazac GI- MP-JAP i plaćaju paušal + možebitnu trošarinu na proizvedenu količinu a.a., ako je proizvodnja veća od 20 litara a.a..

U privitku Vam šaljem sve potrebne obrazce ( 1. - IZJAVU – za prijavak, za izmjenu nositelja ili odjavu kotla; 2. - PUR-obrazac te 3. - GI-MP-JAP) kao i primjer ispisivanja uplatnice (koja je malim proizvođačima potrebna za siječanj sljedeće godine). U privitku su još i dodatna tumačenja.

U nadi da će Vam poslani materijal makar malo pomoći, a u želji da naše stranke što manje ili nikako ne šeću od šaltera do šaltera,

 

Poljoprivredna savjetodavna služba

 

Adrese za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju:

MINISTARSTVO FINANCIJA

CARINARNICA ZAGREB

Podrucni carinski ured Zagreb

CU ZAGREB I, Jankomir 25, 10000 Zagreb

(tel: 6511-750)

Carinski ured Zagreb I sa sjedištem u Zagrebu djeluje na podrucju:

a) grada Zagreba odnosno gradskih cetvrti Crnomerec, Brezovica, Novi Zagreb zapad, Podsused – Vrapce, Stenjevec, Trešnjevka – jug, Trešnjevka – sjever, Donji grad, Gornji grad – Medvešcak,

b) Zagrebacke županije odnosno gradova Jastrebarsko, Samobor, Sveta Nedjelja, Zaprešic te opcina: Bistra, Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Klinca Sela, Krašic, Kravarsko, Luka, Marija Gorica, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušca, Stupnik, Žumberak.

MINISTARSTVO FINANCIJA

CARINARNICA ZAGREB

Podrucni carinski ured Zagreb

CU ZAGREB II, Slavonska avenija b.b. , 10000 Zagreb

(tel: 6511-741)

Carinski ured Zagreb II sa sjedištem u Zagrebu djeluje na podrucju:

a) grada Zagreba odnosno gradskih cetvrti Donja Dubrava, Gornja Dubrava, Maksimir, Novi Zagreb istok, Pešcenica – Žitnjak, Sesvete, Trnje, Podsljeme,

b) Zagrebacke županije odnosno gradova: Dugo Selo, Ivanic – grad, Sveti Ivan Zelina, Velika Gorica, Vrbovec te opcina Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanic, Križ, Orle, Rakovec, Rugvica.

© Općina Kravarsko, Trg Stjepana Radića 1, Telefon: 01 62 37 022, 01 62 37 044.......................Design by - StudioAgram